Оснивање Фонда за подстицај пољопривреде у Чајетини

''Златиборски еко аграр" и Фондација Ана и Владе Дивац потписали су у Чајетини уговор о сарадњи, у оквиру пројекта "Фонд за подстицај развоја пољопривредне и прехрамбене производње у општини Чајетина", који се реализује уз партнерство Општине Чајетина и финансијску помоћ Америчке агенције за међународни развој (USAID).  Новоосновани Фонд ће пољопривредним газдинствима и удружењима одобравати подстицајна средства за развој пољопривредне производње кроз набавку опреме за пољопривредну производњу и производњу прехрамбених производа.
 
"Пољопривреда је најважнија привредна грана Србије а и њени пољопривредници би требало да буду њени најважнији појединци, као што је то у многим економски развијеним државама. До сада смо успели да, уз помоћ нашег предузећа ''Еко аграр'', направимо значајне мале помаке, и надамо се да ћемо уз помоћ добрих пријатеља из Фондације Ана и Владе Дивац, да заједно удружимо знање, новац, могућности и да пољопривреду ставимо на оно место које јој припада у држави Србији. Надам се да ћемо успети у томе, јер програм и све одлуке општине Чајетина иду у том правцу" -  изјавио је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.
 
"Осим новца за унапређење пољопривреде, важна је и инфраструктура, a општина Чајетина има своје резервне ресурсе које може да уложи у развој инфраструктуре и тако помогне пољопривредним произвођачима, а касније и кроз добре програме, заједно са пољопривредницима унапреди и повећа пољопривредну производњу јер без масовне производње, бренда и гарантованог тржишта нема успеха у области производње – истакао је Стаматовић.
 
Професор Миладин Шеварлић и кандидат за народног посланика је у обраћању чајетинским произвођачима нагласио значај села и бављења пољопривредом за свако друштво.
 
„Фондација Ана и Владе Дивац већ 10 година помаже пољопривреднике у сеоским подручјима како би им омогућила покретање или унапређење производње, као и останак породица на њиховим имањима. До сада смо, уз помоћ донатора и партнера, помогли више од 1.000 пољопривредних газдинстава широм Србије. Захваљујем се овом приликом општини Чајетина, Еко Аграру, USAID-у, као и представницима медија” -  изјавила је Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац.
 
 
''Радо смо се одазвали позиву на сарадњу са Фондацијом Ана и Владе Дивац  и драго нам је што смо са партнерима развили  и овај нови модел улагања у развој пољопривреде за који сам уверен да ће бити успешан и да ће постати пример добре праксе у региону. Овом приликом се захваљујем Фондацији Ана и Владе Дивац, USAID-у и општини Чајетина и надам се дугој и успешној сарадњи” -  изјавио је Владимир Бојовић директор “Златиборског еко аграра''.
 

zlatka.jpg