Златиборска говеђа пршута деликатес и за Италијане

Делегација општине Чајетина са представницима „Златиборског еко аграра” и Туристичке организације Златибор од 31. августа до 2. септембра, била је учесник Сајма пармског пршута у италијанском граду Лангирано.

Главни разлог њиховог одласка је јачање раније успостављене сарадње са представницима конзорцијума пармског пршута, који су ове године били гости Сајма сувомеснатих производа у Мачкату, популарне „Пршутијаде”. Општина Чајетина једина је локална самоуправа из Србије која је учествовала на Сајму пармског пршута, манифестацији која се дуги низ година организује у италијанском граду Лангирано, у регији Парма. Циљ учешћа била је презентација пољопривредних производа, али и туристичке понуде општине Чајетина, као и успостављање сарадње са произвођачима са Корзике, Шпаније, па чак и из далеког Јапана, са домаћинима из Италије и са делегацијом из Хрватске.

„Имали смо презентацију на главној бини где смо представили златиборску говеђу пршуту, која је за Италијане била прави деликатес. Овај производ привукао је доста пажње због специфичног начина припреме, који траје од 41 до 45 дана. Наравно, промовисали смо „Златкин” сир и кајмак. Иако Парма као регија обилује разним врстама сирева, Италијани и њихови гости били су задовољни укусом и изгледом нашег белог сира у кришци“, каже Миљко Радишић из „Златиборског еко аграра”.

Драгоцена искуства стечена учешћем на сајму у Италији примениће се приликом организовања наредног Сајма сувомеснатих производа у Мачкату, манифестацији која је одавно сврстана у ред националних. Из „Еко аграра” кажу да ће се са презентацијом традиционалних производа златиборског краја наставити и у наредном периоду. Ови специјалитети ускоро ће се наћи на интернационалном сајму пршуте у истарском Тињану, који ће се одржати од 19. до 21. октобра.

zlatka.jpg