Четврти (IV) регионални изложбено продајни сточни сајам

Удружење „Златиборски млекари“, Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски  Еко аграр“ д.о.о , Пољопривредна саветодавна стручна служба Ужице д.о.о. из Ужица  27.септембра 2019. године у Кривој Реци организују  “Четврти (IV) регионални изложбено продајни сточни сајам“.

Јавни позив за све пољопривреднике из златиборског округа отворен је до 20. септембра или до попуне места.

Посетиоце и излагаче очекују вредне новчане и друге награде.

Оглас за други круг-државно земљиште

 

Расписан је други круг за давање у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Чајетина.
Право учешћа имају правна и физичка лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу најмање три године. 
Обилазак пољопривредног земљишта које се даје у закуп и на коришћење може се извршити 12.09.2019. године од 8 часова. Рок за подношење документације за пријављивање је 18.09.2019. до 15 часова.

Златкин сир уз бело вино

Протеклог викенда млекара "Наша Златка" учествовала је на I Фестивалу сира и вина, који је одржан у Вишеграду. Током манифестације, посетиоци су имали прилику да уживају у презентацији, као и  дегустацији Златкиних производа, али и прилику да купе познати сир и кајмак. Поред излагачког дела, сир из млекаре „Наша Златка“ нашао се на радионици под називом „Упаривање сира и вина“ на којој је уз присуство сомалијера установљено да Златкином сиру одговара  бело вино  из Лакташа.

Општина Чајетина учествовала на Међународном фестивалу природе и традиције у Ужицу

       У Ужицу је одржан V Међународни фестивал природе и традиције "Жестивал" . Као и претходних година Општина Чајетина је својим присуством дала допринос  овој манифестацији. Са територије општине Чајетина у такмичарском делу за најбољу ракију такмичила  су се два пољопривредна газдинства и то  Пољопривредно газдинство „Милeнко Селаковић“ из Шљивовице и Пољопривредно газдинство „ Милан Радељић“ из Бранежаца. Оба газдинства су награђена са сребрним медаљама.

Правилник о подстицајима за унапређење економских активности на селу

 

Oвим правилником ближe се прoписуjу врсте подстицајa за унапређење економских активности на селу кроз подршку непољопривредним активностима, услови, начин и образац пријаве за остваривање права на подстицаје, као и максимални изнoси пoдстицaja пo кoриснику.

Подстицаји обухватају инвестиције у:

Објављен Јавни позив за подстицаје за инвестиције у опрему у објектима за прераду млека, меса, воћа, поврћа и производњу вина, пива и јаких алкохолних пића

 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за аграрна плаћања, расписује Јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за инвестиције у опрему у објектима за прераду млека, меса, воћа, поврћа и производњу вина, пива и јаких алкохолних пића у 2019. години.

Подстицаји обухватају програм за инвестиције у прераду пољопривредних и прехрамбених производа у сектору млека, меса, вина, пива и јаких алкохолних пића, као и сектору воћа и поврћа и то кроз инвестиције у опрему у објектима за прераду.

Објављен јавни позив за остваривање права на подстицаје за набавку нових машина и опреме у сточарској производњи

 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за аграрна плаћања, расписало је Јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне пољопривредне производње у сточарству у 2019. години.

Јавни позиви за право пречег закупа и коришћење пољопривредног земљишта без надокнаде

Јавни позиви за доказивање права пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини и Јавни позив за остваривање права коришћења без плаћања надокнаде као и захтеве који се односе на ова два позива можете преузети у додатку.

 

Подршка младим пољопривредницима за унапређење овчарства и козарства

Конкурсом је планирана подршка младим пољопривредницима за унапређење овчарства и козарства кроз набавку приплодних грла ( јагњад и јарад ). Укупна расположива средства по овом конкурсу су 2.000.000,00 динара. 
Пољопривредни произвођач који оствари право по овом основу добија у власништво до 10 приплодних грла оваца или коза старости од 6 до 10 месеци. Корисник мере је у обавези да у наредне три године од доделе у ресурсни центар врати исти број грла старости од 6 до 10 месеци.

Обука за мале прераде на газдинству

Отворен је позив за учешће на обуци за младе до 35 година, заинтересоване за прераду меса и млека на газдинству и у објектима малог капацитета. Обука је бесплатна, одржава се у пољопривредној ветеринарској школи у Свилајнцу. Дизајниран је оглас је у прилогу, а на сајту испод се налази вест и пријава.

zlatka.jpg