Дa ли сe исплaти прoизвoдњa лeшникa у Србиjи?

Дa ли сe исплaти прoизвoдњa лeшникa у Србиjи? Кaкo сe тo рaди, кoликa су улaгaњa, a кoликa зaрaдa, и кo сe свe упуштa у тaj пoсao?

„Лaкo je нaпрaвити, трeбa тo прoдaти“, бoлнa je чињeницa сaврeмeнoг бизнисa кoje су свeсни сви oни кojи рaзмишљajу o пoкрeтaњу нeкe зaнaтскe, пoљoприврeднe или индустриjскe прoизвoдњe. Aли, с jeдним прoизвoдoм ниje тaкo – лaкo гa je и нaпрaвити и прoдaти.

Зa лeшник je пoтрeбнo сaмo нeштo пaрa (и знaњa) и наравно-стрпљeњe. A oпeт, у Србиjи je прoизвoђaчa тoликo мaлo дa сe 90 oдстo лeшникa увoзи.

Теме округлог стола на конференцији "Храна сутрашњице"

Другог дана конференције ”Храна сутрашњице - Златибор”, коју је амбасада Шведске организовала у сарадњи са Шведским институтом, општином Чајетина, Регионалном развојном агенцијом Златибор (РРА), као и локалним организацијама и предузетницима Златиборског округа, одржана су три округла стола на којима је било речи о важности синергије локалног система производње хране, као и о промоцији и маркетингу здравог начина исхране који утиче на здравље свих људи.

Завршена овогодишња "Ракијада"

Свечаним проглашењем победника 11. Сајма домаће ракије и пригодним културно-уметничким програмом завршена је овогодишња „Ракијада“ у Шљивовици. У такмичарском делу надметало се 95 узорака ракије, а оцењивачка комисија у саставу: Иван Гајић – представник Југоинспекта, др Иван Урошевић – професор Пољопривредног факултета и Костадин Михајловић – инжењер технологије, наградила је најбоље, истакавши  да су дегустирани производи изузетног квалитета.
    

Пољопривредни стручњаци из Словеније у посети Златибору

У организацији Еколошког друштва Драгачево и Удружења пољопривредника Драгачева из Гуче, од 20. до 23. септембра 2018. године на стручној посети Шумадији и западној Србији, боравила је група од 43 пољопривредна стручњака из Пољопривредно – шумарског завода Цеље у Словенији. Посета пољопривредних стручака Златибору, реализована је у сарадњи са Општином Чајетина и Златиборским Еко Аграром.

Саопштење за јавност

Трећи изложбено продајни сточни сајам у Кривој Реци заказан за 27.09.2018. године неће бити одржан. С обзиром да се до 17.септембра пријавило јако мало учесника који би своју стоку излагали на Сајму,  организациони тим донео је Одлуку да се манифестација заказана за 27.09.2018. године, не одржи на сточној пијаци у Кривој Реци. 

Једанаести шљивовачки сајам домаће ракије

Општина Чајетина, Спортски центар Чајетина, Туристичка организација Златибор, Златиборски Еко Аграр и Месна заједница Шљивовица организују Једанаести шљивовачки сајам домаће ракије, 29. и 30. септембра 2018.

Програм:

Субота 29. септембар

10.00-18.00 часова
- Дегустација најбољих ракија 10 шљивовачког сајма домаће ракије, Краљев трг на Златибору

Недеља 30.септембар

11 часова
- загревање уз домаћу ракију

13 часова
Отварање сајма

Трећи регионални изложбено продајни сточни сајам у Кривој Реци

Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски Еко Аграр“ ДОО 27.септембра 2018. године у Кривој Реци организује

 „ТРЕЋИ регионални изложбено продајни сточни сајам“

Јавни позив за све пољопривреднике из златиборског округа отворен је до 17. септембра или до попуне места. Посетиоце и излагаче очекују вредне награде.

За 1. место обезбеђено је по 20.000 рсд као и тона сточне хране.

Пријаве на телефон:

Иван Гујаничић 0628812140, ivan.gujanicic@ekoagrar.org

Миљко Радишић 0648517653, miljko.radisic@ekoagrar.org

 

Златиборска говеђа пршута деликатес и за Италијане

Делегација општине Чајетина са представницима „Златиборског еко аграра” и Туристичке организације Златибор од 31. августа до 2. септембра, била је учесник Сајма пармског пршута у италијанском граду Лангирано.

Јавни позив за пријављивање кандидата за анкетаре

Републички завод за статистику од 1. октобра до 30. новембра 2018. године спроводи Анкету о структури пољопривредних газдинстава, 2018. на територији Републике Србије. 

Позивају се грађани који желе да учествују у овој анкети у својству анкетара  да се од 15. до 21. августа 2018. године пријаве преко веб-сајта Републичког завода за статистику (www.stat.gov.rs), попуњавањем електронске пријаве.

Како се анкетирање врши попуњавањем електронског упитника на лаптопу, потребно је да кандидат за анкетара познаје рад на рачунару.  

zlatka.jpg