Сајам сточарства "Еуротир" 2016.

Oвогодишњи „Еуротир“, одржан од 15. до 18. новембра, 2016., у Хановеру, имао је преко 163.000 посетилаца, од којих око 36.000 из иностранства. Међу њима, у оквиру студијског путовања у Немачку, захваљујући "Златиборском Еко Аграру" и Општини Чајетина, сајам су посетили и чајетински сточари и били у прилици да виде иновације у сточарској производњи и прикупе нова знања из гајења и држања домаћих животиња.

Сајам је окупио најважније европске и светске чиниоце у области сточарства. Како произвођаче опреме, исхране и генетике, тако и примарне сточарске произвођаче, који су дошли у великом броју. Укупно 2.629 излагача из 58 земаља представили су своје иновације за развој модерне пољопривредне праксе. Представљене су иновације из области изградње штала, исхране и технологије гајења и држања домаћих животиња, механизације, електронике, електронске обраде података, које се могу применити у циљу подстицања ефективности и прецизности у раду, као и добробити домаћих животиња.

Својом високоспецијализованом понудом у делу живинарства ("World Poultry Show“) овај сајам претендује да постане светска тачка окупљања одгајивача, произвођача и прерађивача из те области.

Ово је јединствени сајам у свету на коме се у овом обиму представља генетика у говедарству, као и иновативна технолошка решења у овој области сточарства. Ова два чиниоца, поред правилне исхране, су основа квалитетне производње млека и меса.

У области свињарске производње, акценат је стављен на повећање продуктивности уз поштовање добробити животиња у складу са будућим законским захтевима. На сајму су се могли видети и елитни примерци најзначајнијих раса оваца и коза, као и технолошке иновације у овим гранама сточарске производње. Такође, били су изложени и примерци аутохтоних раса ових врста животиња.

Аквакултура, као специфичан вид производње имала је значајно место на овогодишњем сајму. Поред осталих, овај део сајма бавио се и темама везаним за коришћење и заштиту водних ресурса.

Посебна карактеристика сајма била је и јединствена понуда нових асортимана производа за исхрану и здравље животиња. Држаоци свих врста стоке могли су овом приликом од понуђача добити све жељене информације о представљеним производима.

Стручни програм сајма организован је од стране Немачког пољопривредног друштва (DLG) у сарадњи са бројним партнерима из индустрије и науке. Централна тема била је енергетскo снадбевање са свим аспектима (Energy Decentral 2016), као и размена искустава у производњи биогаса и маркетингу.

Наредни сајам одржаће се од 13. до 16. Новембра, 2018. године.

Марко ЦмиљановићИзвор фотографија: Eurotier

zlatka.jpg