Пролећно узорковање са огледних поља Златиборског Еко Аграра!

X-НИР™ ручни анализатор за сточну храну и житарице је уређај који користи блиску инфрацрвену спектроскопију (НИР) за брзо и прецизно мерење садржаја влаге у различитим материјалима, укључујући сточну храну и житарице. Овакви анализатори су обично преносиви и омогућавају брза и ефикасна мерења на терену или у лабораторијама.

Мерење процента влаге је важно у различитим областима, укључујући пољопривреду, прехрамбену индустрију, и производњу сточне хране. Тачно одређивање садржаја влаге у сточној храни и житарицама је од кључног значаја за контролу квалитета, заштиту од плесни и губитака, као и за утврђивање оптималних услова складиштења и транспорта.Балансирана и правилно састављена исхрана игра изузетно важну улогу у сточарству, јер доприноси здрављу и оптималној производњи. Циљ је осигурати да животиње примају све неопходне хранљив материје у правилним количинама и односима.

Привредно друштво за развој пољопривреде, Златиборски Еко Аграр располаже са око три хектара обрадиве површине за потребе огледних поља на катастарским опшинама Крива Река и Мешник. Тренутно по плодореду броји преко 20 биљних врста.

У петак, 31.05.2024. на огледном пољу Златиборског Еко Аграра у Кривој Реци, (катастарски број 802/1 КО Крива Река), узети су узорци крмног биља и житарица. Узорци детелинско-травна смеша тип 1, детелинско-травна смеша тип 2, детелинско-травна смеша тип 3, жути звездан, луцерка, бела детелина, црвена детелина, уљана репица, озими раж kws, озими раж ns, озими грашак.

Циљ узимања узорака јесте одређивање губитка влаге свеже масе, односно разлике у количини влаге између свеже и суве биљне масе. Са сваког огледног поља узета су по три узорка по 1 метру квадратном.  Сви узорци су прво мерени ради праћења приноса тог усева а затим су одвајани узорци по 100 грама. Обележавање и премеравање узорака од 100 грама, а затим и њихово сушење и поновно премеравање.

Сушење се врши у микроталасној пећи у трајању од укупно осамнаест минута, са прекидом на сваком шестом минуту, ради ослобађања влаге из микроталасног уређаја. Просечни губитак масе је 70%. 

Узорковање су вршили професори са Института за крмно биље Крушевац

zlatka.jpg