Општинске субвенције од 34 милиона динара за подстицаје у пољопривреди!

 

Власници регистрованих пољопривредних газдинстава са територије општине Чајетина потписали су са Привредним друштвом за развој пољопривреде општине Чајетина „Златиборски еко аграр" уговоре о одобреним субвенцијама по основу јавног позива за подстицаје пољопривредницима са територије општине Чајетина у укупном износу од нешто више од 34 милиона динара. Укупан буџет за субвенционисање пољопривредника је 45 милиона динара, тако да ће преостали износ бити употребљен на јесен по основу конкурса који ће бити расписан у септембру.

„Износ од 34.129.440 динара је опредељен за 272 привредна газдинства која су конкурисала на овом јавном позиву. Биле су расписане четири мере: увећање стада сопственог запата (субвенције од 10.319.070 динара, за 123 подносиоца захтева), прерада на газдинствима (3.198.835 динара, за 13 захтева), улагање у физичку имовину (20.611.535 динара, за 231 захтев) и подршка младима (Пољопривредној школи ,,Љубо Мићић' из Пожеге се сваке године исплаћује помоћ од 600.000 динара). Сви треба да будемо свесни колико су то добре мере и колико су добре околности у којима радимо. Трудићемо се да убудуће ово буде пракса и да на овај начин будемо ефикаснији у исплати средстава субвенција", нагласио је директор „Златиборског еко аграра" Марко Марић.

Окупили смо се да вас информишемо о протеклом јавном позиву, наставио је Марић, који је успешно  трајао од 15. марта до 15. априла. Данашњи скуп није политички обојен, али је у смислу политике битан зато што имамо опредељење Општине Чајетина да у протеклој декади апсолутно стоји као подршка свима вама и нама који се овим послом бавимо, закључио је Марић.  

Обраћајући се присутним локалним пољопривредницима, председник Општине Чајетина Милан Стаматовић им се прво захвалио што учествују у одрживом развоју општине Чајетина. „Ви сте људи који воде рачуна о својој општини и о својој држави. Без подстицаја у развој пољопривреде села и сеоских подручја не можемо очекивати неку будућност и напредак. Задњих година смо се трудили да нађемо средства за вас, не само ова финансијска, већ и она која смо уложили у инфраструктуру по свим селима" рекао је Стаматовић.

Запослени Златиборског еко аграра, који смо основали пре неколико година, се труде да прате и примењују сва савремена дешавања у пољопривреди, док смо финансијска средства за помоћ пољопривредницима обезбедили кроз стратешки развој туризма на Златибору. Село и његови становници ће у нашим развојним плановима и на даље бити увек на првом месту, подвукао је председник општине Милан Стаматовић.

 

zlatka.jpg