Одржан је Први сајам пољопривреде и руралног туризма на Златибору!

Први Сајам пољопривреде и руралног туризма одржан је од 10. маја до 12. маја 2024. године на Златибору. Свечано је отворен 10. маја на "Краљевом тргу". Догађај је организован у три сегмента који су чинили: изложба механизације, изложбено продајни програм прехрамбених производа и едукативни део сајма који се одржао у Иновационом бизнис центру.

Сајам је званично отворио председник општине Чајетина Милан Стаматовић и нагласио да: „Овај сајам говори да смо на правом путу, путу на коме развијамо туризам и пољопривреду нашег краја. Упустили смо се у један озбиљан, дугорочан посао да радимо у интересу грађана, јер Србија без села не може напред. Већ више година организујемо наше пољопривреднике да производе на савремен начин и у томе ћемо им помоћи кроз општински Агробизнис центар, који последњих година бележи озбиљне резултате''.

Излагаче и посетиоце поздравио је и помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић.

Техничке податке навео је директор Златиборског Еко Аграра Марко Марић, испред једног од организатора сајма, који је навео да су „Златиборски еко аграр и Општина Чајетина дали све од себе да ова смотра овако изгледа и верујемо да ће она бити дуговечна. На Краљевом тргу је постављено 40 штандова за презентацију пољопривредних производа, а 20 излагача пољопривредне механизације има свој простор на  паркингу са друге стране језера. Имамо излагаче из Македоније и Црне Горе, а очекујемо и госте из Хрватске" закључио је Марић. 

У програму првог дана било је и представљање ручног рада ткаље Бранке Александрић са Златибора. На отварању је наступило удружење за неговање народне традиције Златибор, док је чувени песник Љубивоје Ршумовић говорио своју песму „Здравица народу српском“. 

На Краљевом тргу било је 40 штандова на којима су се нашли прехрамбени производи из свих крајева Србије. Међу њима и златиборски сухомеснати деликатеси, као и млечне прерађевине укључујући палету производа млекаре Наша Златка.

zlatka.jpg