Skip to main content

„Свака крава је добра колико и њен одгајивач“ - Матиас Херле

Матиас Херле из Ербаха, Баден - Виртемберг, поседује фарму крава расе браунсвис. На газдинству раде његов отац и он, како Матиас у шали каже: „На овом газдинству ради један и по човек“.

Гаје укупно 75 крава, а за потребе газдинства обрађују 90 хектара земље. Краве се држе у слободном систему, а већ осам година користи аутоматски робот за мужу. Овај начин муже је релативно скупљи, али, с друге стране, смањује учешће човековог рада. 

Краве на овом газдинству су у доброј кондицији за смеђу расу говеда. Ремонт стада, 25%, врши из сопственог запата, а у производњи користи и технике ембрио трансфера. Првотeлке се теле у узрасту од 27 - 28 месеци, а међутелидбени интервал траје у просеку 370 дана.

Исхрана музних грла врши се једном дневно, а Матиас за храњење свог стада утроши један сат и четрдесет пет минута. Осим сена, кравама даје и кукурузну и травну силажу у истом односу, a у исхрани грла користи и озими јечам, соју и др. Са својих ливада има 5 до 6 откоса годишње. Плаћа услугу балирања и силирања. Рол бале са силажом налазе се у пољу, одакле их, према потребама, довози до газдинства. Редовно врши анализу узорака силаже како би обезбедио што је могуће више избалансирану исхрану.

Показатељи млечности са Херлеове фарме: млечност 9.000 литaра, протеини 3,7%, млечна маст 4,4%, соматске ћелије 180.000/мл. Са маститисима код крава има јако мало проблема.


Једна од посебности овог газдинства је да 5% произведеног млека прода у свом дворишту преко аутомата за точење и продају млека.

Матеас има једну изреку, које се држи у свом раду, a која гласи:
„Свака крава је добра колико и њен одгајивач.“

Марко Цмиљановић