Пројекат

Јавни позив за све заинтересоване за закуп и коришћење пољопривредног земљишта у општини Чајетина за 2020. годину

Јавни позив за све заинтересоване за закуп и коришћење пољопривредног земљишта у општини Чајетина за 2020. годину

Сви заинтересовани за закуп  и  коришћење пољопривредног земљишта у државној својини у општини Чајетина  за 2019/ 2020.годину, могу доћи у просторије ПД „Златиборски еко аграр“ д.о.о у Чајетини, Александра Карађорђевића бр. 34. од 30.01. до 08.02.2019.године, како би имали увид у предложена јавна надметања са предложеним изменама за наредну годину.

Пројекат за млекару "Наша Златка" добио све похвале

 

На Златибору је одржана завршна конференција поводом закључивања пројекта „Од млека са наших планина“, у оквиру кога је отворена млекара „Наша Златка“ у Кривој Реци. Представљени су резултати досадашњег рада млекаре којима су задовољни и представници Делегације Европске Уније.

Завршени тренинзи у оквиру пројекта Од млека са наших планина

У оквиру редовних активности пројекта ОД МЛЕКА СА НАШИХ ПЛАНИНА, у Кривој Реци  у Основној школи „Миливоје Боровић“ организован је планирани други круг дводневног тренинга за добављаче млекаре Наша Златка.

Теме другог тренинга биле су везане за негу говеда, адаптацију објеката за смештај производних грла и хигијену муже. Поред запослених у Злтиборском еко аграру, који свакодневно раде са фармерима и пружају  подршку и саветодавне услуге у области унапређења пољопривредне производње, на тренингу су излагали и представници ПССС  Ужице.

Какав је квалитет хране на златиборским пашњацима?

У оквиру редовних активности пројекта ОД МЛЕКА СА НАШИХ ПЛАНИНА, у Кривој Реци  организован је дводневни тренинг за добављаче млекаре Наша Златка. Тема првог тренинга била је исхрана крава и јуница намењених производњи млека, што је од изузетне важности за постизање бољих резултата у узгоју говеда намењених млечном правцу производње.

Тренинзи за добављаче млекаре "Наша Златка"

У земљама са развијеном пољопривредом говедарство се сврстава у сам врх у односу на друге гране сточарства, а степен развијености говедарства може бити индикатор развијености саме пољопривреде. Уважавајући биолошке карактеристике говеда, способност сварљивости хранива са вискоким садржајем целулозе, искористивост и производе који се добијају гајењем говеда несумњиво указују да је говедарство грана у коју треба улагати и стално је унапређивати.

Званично отворена млекара „Наша Златка“

Уз присуство челника Општине Чајетина, представника Европске Уније, као и Министарства пољопривреде и Министарства за евроинтеграције, у Кривој Реци званично је отворена млекара „Наша Златка„.

Сир и кајмак, који ће се производити у новоизграђеној млекари, првобитно ће се дистрибуирати у посебно одређене ресторане и хотеле. Председник Општине, Милан Стаматовић, захвалио се Европској Унији, истичући да овакви пројекти заустављају одлив становништва из сеоских месних заједница.

Ускоро отварање мини млекаре

Грађевински радови  и инсталација опреме у мини млекари Наша Златка  налазе се у завршној фази. Општина Чајетина је уз финансијску подршку Европске Уније кроз пројекат Од млека са наших планина,  успела да реконструише и догради објекат  који се налази у саставу сточне пијаце у Кривој Реци. 

Почетак радова на изградњи мини млекаре у Кривој Реци

Крајем новембра завршена је процедура за избор извођача радова на објекту будуће мини млекаре на сточној пијаци у Кривој Реци. Адаптацијом и доградњом постојећег објекта биће изграђени прерадни капацитети за производњу сира и кајмака, чиме ће бити створени предуслови за унапређење млекарства у златиборском крају и обезбеђен пласман за мале произвођаче који су у неповољном положају због ниске откупне цене млека.

Свечана додела уговора

У петак, 18. новембра 2016. године, општини Чајетина и "Златиборском Еко Аграру" свечано је уручен уговор о додели бесповратних средстава за реализацију пројекта "Од млека са наших планина". Заједнички технички секретаријат Програма је,  уз подршку Министрства иностраних послова Црне Горе и Канцеларије за ЕУ интеграције Републике Србије,  у хотелу Рамада у Подгорици организовао свечану церемонију доделе уговора  за кориснике укупно 5 пројеката, колико их је одобрено у последњем позиву. Од 139 предатих пројеката у оквиру 3.

Почетна конференција пројекта "Од млека са наших планина"

7.11.2016. године у Плаву је одржана почетна конференција Пројекта ,,Од млека са наших планина''. На конференцију су, поред пројектних тимова из Србије и Црне Горе, присуствовали пољопривредни произвођачи из Плава, Андријевице, Чајетине, представници Заједничког техничког секретаријата за прекограничну сарадњу Србија-Црна Гора, представници општинске управе општине Плав.

zlatka.jpg