Укуси Златибора

Златиборци су познати као произвођачи меса и месних прерађевина јер је то поднебље природним карактеристикама предодређено да буде сточарски крај. Осим меса производи се млеко и млечни производи, мед и ракија.

Још у претпрошлом веку Златиборци су били најпознатији произвођачи сушеног говеђег, свињског и овчијег меса, а њихови производи су били цењени на пијацама у Београду и Сарајеву а често су стизали и до Беча и Пеште. Данас су сувомеснати производи најзначајнији артикал у богатој понуди гастрономских специјалитета Златибора, а одмах иза њих су млечни производи.

Планина Златибор се налази у Западној Србији, а истоимени туристички центар ове планине од Београда је удаљен 230км. До Златибора води магистрални пут Београд - црногорско приморје којим се стиже за око три сата вожње. Три велике ваздушне струје само на Златибору стварају ружу ветрова благотворну за људе, али и производе са подручја Златибора. Топли ветрови Средоземног мора и кристално оштар ваздух Алпа и Динарида, срећу се са снажним струјама са Карпата баш изнад Златибора доносећи мирисе и укусе са три континента. Произвођачи припремају своје производе по традиционалној рецептури пажљиво изложеним чистим и здравим ветровима којима упијају мирисе и душу читавог света.

Административно припада Златиборском округу и заузима површину од 647км. Простор општине Чајетина географски подразумева таласасту висораван између река Сушице и Увца и планина Таре и Муртенице, са планинским масивом Златибора као средишним и главним делом ружа ветрова.

Златиборска пијаца нуди велики избор домаћих производа, а да би их што боље презентовали потрашачима златиборци организују "Пршутијаду" у Мачкату и "Ракијаду" у селу Шљивовици. За све који желе а не знају код кога могу набавити традиционалне производе са Златибора, представљамо листу произвођача.

Површина општине: 64700ха
Пољопривредна површина (друштвена и индивидуална пољ. газдинства): 37469 ха
Укупна обрасла шумска површина: 21555 ха
Пољопривредно земљиште: 55.8%
Преузмите брошуру Традиционални производи златиборског краја

Преузмите брошуру УКУСИ ЗЛАТИБОРА или прегледајте базу произвођача:

zlatka.jpg