Немачка

Од 14. до 17. новембра, 2016. године, „Златиборски Еко Аграр“ организовао је студијско путовање у Немачку за групу сточарских произвођача из Чајетинске општине. Централна тачка овог путовања била је посета сајму сточарства „Еуротир“ у Хановеру. Програм путовања укључивао је и обилазак више фарми говеда и оваца за производњу млека и меса у покрајинама Баден-Виртмберг, Хесен и Тиринген, на којима су чајетински произвођачи имали прилику да се упознају с искуствима одгајивача и држаоца раса говеда сименталац, смеђе швајцарско, лимузин, абердин-ангус и галовеј, као и раса оваца виртемберг и лакон.

Ово студијско путовање оставило је позитивне утиске на све учеснике. На сваком газдинству приметна је примена добре пољопривредне праксе. Виђени су различити примери гајења говеда и оваца за производњу меса и млека у различитим агро-еколошким условима, и ово искуство ће бити од великог значаја за чајетинске произвођаче. На сајму „Еуротир“ могле су се видети иновације у сточарској производњи и прикупити нова знања из гајења и држања домаћих животиња.

За произвођаче са подручја општине Чајетина студијско путовање организовали су „Златиборски Еко Аграр“ и Oпштина Чајетина, а учешће у реализацији узела је РРА „Златибор“ из Ужица.

zlatka.jpg