Званично отворена млекара „Наша Златка“

Уз присуство челника Општине Чајетина, представника Европске Уније, као и Министарства пољопривреде и Министарства за евроинтеграције, у Кривој Реци званично је отворена млекара „Наша Златка„.

Сир и кајмак, који ће се производити у новоизграђеној млекари, првобитно ће се дистрибуирати у посебно одређене ресторане и хотеле. Председник Општине, Милан Стаматовић, захвалио се Европској Унији, истичући да овакви пројекти заустављају одлив становништва из сеоских месних заједница.

„Ово је пример здраве Србије. Мислим да овде у Кривој Реци најбоље показујемо да мислимо о свом народу и да мислимо о будућности. Ова деца која су први пут играла пред публиком показују да има смисла ово што радимо, да све што смо до сада урадили и улагали даје резултате, али на дугорочном плану и на дугорочном периоду“, навео је Стаматовић.

Представница ЕУ, Елизабета Саторел, менаџер пројекта, истиче да овакви пројекти имају значаја и по иностране туристе, због чега је Европска Унија и препознала његов значај:

„Ови пројекти заиста могу да привуку много туриста да дођу овде и да дају свој допринос развоју ове заједнице. Могу да потврдим да ће туристи бити веома заинтересовани да овде, на лицу места пробају производе који су део овдашње гастрономске традиције“, рекла је Саторел.

Миљана Матовић, из заједничког секретаријата програма, говорила је о подршци Министарства за Европске Интеграције. Истакла је да се Пројекат „Од млека са наших планина“ финансира из средстава за предприступну подршку Европске уније која су била опредељена за период од 2007. до 2013. године, а која су додељена кроз трећи позив за подношење пројектних предлога Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора. Укупна расположива средства у оквиру овог позива су била 2 160 000 евра, од којих је половина била на располагању институцијама из Србије.

Зоран Мићовић из Управе за ветерину истакао значај откупа млека за мале произвођаче. Како наводи „све је урађено у сладу са свим прописима и законима који гарантују један безбедан  и традиционално један добар производ  који се може пласирати не само на домаће тржиште већ и на светску трпезу, гладну оваквих производа“.

Директор Златиборског Еко Аграра, Владимир Бојовић, сматра да отварање новог постројења за прераду млека може значајно допринети отварању нових радних места.

„Пошли смо од тога да формирамо једну овакву млекару која ће се пре свега бавити подршком и помоћи малим произвођачима, а по завршетку пројекта и успостављањем приватног партнерства са великим произвођачима са територије наше општине. Оно што је наш циљ је да се искључиво бавимо откупом од регистрованих пољопривредних газдинстава са територије општине Чајетина и да наше производе  продајемо у оквиру туристичке дестинаиције Златибор“, додаје Бојовић.

Ово је један од пет пројеката у оквиру прегограничне сарадње Србија-Црна Гора, а у наредних пар недеља објавиће се нови позив за подношење предлога пројеката, од којих ће први бити између Србије и Босне и Херцеговине.

Извор: http://www.zlatiborpress.rs/

zlatka.jpg