Успешно одржан први изложбено продајни сточни сајам у Кривој Реци

На велики празник Крстовдан, када се у многим местима у Србији организују вашари, Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски Еко Аграр“ и општина Чајетина у Кривој Реци су организовали први изложбено продајни сточни сајам. Сајам је, поред традиционалног продајног дела, први пут ове године имао изложбени карактер на коме су се оцењивала изложбена грла. На иницијативу пољопривредника општине Чајетина, мештана Криве Реке, визионара, а уз подршку локалне самоуправе и Златиборског Еко Аграра данас је одржан први изложбено сточни сајам у Кривој Реци. Циљ ове манифестације јесте да се прикаже шта то људи овог краја имају на својим газдинствима и какав је генетски потенцијал њихових грла.
„Намера јесте да се у будућности на овакав вид манифестације одазове више пољопривредника, више узгаивача, јер смо сигурни да сама општина Чајетина и пољопривредници овог краја имају шта да покажу. Овом приликом се све не може видети, али циљ нам је да се ова манифестација подигне на један виши ниво и да се сваке године повећава број одгаивача који ће излагати своја грла, и наравно правити сарадња са регионом“, рекао је Иван Гујаничић из Златиборског Еко Аграра. Један од покретача идеје да се у овом богатом, радном и вредном златиборском селу организује оваква манифестација  је Милован Мићо Ристановић, родом из овог краја. Како каже, пријатно је изненађен тиме што је његова идеја прихваћена, подржана и на његово велико задовољство веома брзо и успешно реализована.
„Мислим да Крива Река у овом тренутку има преко 20 фарми крупне стоке. Поређења ради, мислим да има више крупне стоке него становника. Има доста фарми које предају млеко, баве се сточарством, а знамо да је овде, ипак сурова клима. Тог тренутка када сам разговарао са руководством општине Чајетина и дао идеју, они су прихватили, разумели и схватили да је будућност Србије здрава храна. Управо Крива Река то може да понуди“, додаје Ристановић. Међу изложбеним грлима нашла су се говеда “сименталске расе“, овце расе „ил де франс“ и „сјеничка раса“. Одлуку о победницима донео је трочлани жири сачињен од стручних лица из области зоо – технике Саветодавне стручне службе Ужице и Пољопривредне службе општине Чајетина. Прво место у категорији крава освојило је грло Никите Аксентијевића. У категорији јуница најбоље оцене добило је грло Владимира Вирића. Што се тиче оваца „сјеничке расе“, прво место припало је узгаивачу Мирославу Јанковићу. Међу овцама расе „ил де франс“ најбоље су оцењене овце Дарка Жунића, док је за најбоље одгајену јагњад награђен Марко Марић.Један од чланова жирија, Дејан Станковић из Пољопривредне стручне службе Ужице каже да су сва грла која су била изложена веома доброг квалитета, а видан напредак постигнут је и у одгајању оваца. Грла су оцењивали по екстеријеру, не улазећи превише у производне карактеристике. Нада се да ће се сајам организовати и наредних година са већим бројем изложених грла.Учесници који су дошли из готово свих чајетинских села о сајму имају само речи хвале. Како кажу, ово је право место за одржавање једног оваквог догађаја јер Крива Река поседује идеалне услове за то. Првенствено јер има најуређенији простор сточне пијаце, али и велики број пољопривредних газдинстава која се деценијама уназад баве сточарством и која су вољна да ову манифестацију максимално подрже.„Дошао смо да подржимо ову манифестацију. Ово је одлична идеја и било би добро за наш крај када би заживела“, рекао нам је Милан Милојевић, пољопривредник из Шљивовице. Додаје да је веома задовољан сарадњом са Еко аграром који чајетинским пољопривредницима пружа разне видове подршке, посебно истичући набавку сточних грла.Манифестација је употпуњена дефилеом фијакера који су са задовољством уприличили овдашњи узгаивачи и љубитељи коња.„Често долазимо на вашаре са коњима. Овде смо по позиву Еко Аграра како би озваничили и улепшали читав овај догађај“, каже Владимир Анџић из Мачката, који љубав према коњима негује од детињства.Допринос одржавању ове манифестације дали су произвођачи сточне хране „Жито млин – Крива Река“, „Геби“, „Храна продукт“, „Сто посто“ и „Пантелић“, који су за победнике обезбедили вредне награде.

zlatka.jpg