Пројекат за млекару "Наша Златка" добио све похвале

 

На Златибору је одржана завршна конференција поводом закључивања пројекта „Од млека са наших планина“, у оквиру кога је отворена млекара „Наша Златка“ у Кривој Реци. Представљени су резултати досадашњег рада млекаре којима су задовољни и представници Делегације Европске Уније.

Николија и Милија Ивановић из Криве Реке имају шест крава и дневно предају око 60 литара млека новој млекари Наша Златка у њиховом селу. Ова млекара настала је у оквиру пројекта прекограничне сарадње са Црном Гором који је финансирала Европска унија са преко 140 хиљада евра. Пројекат је трајао 18 месеци, а млекара је почела са радом у септембру. На завршној конференцији задовољство су изнели учесници пројекта – представници општине и Екоаграра, надлежног министарства, делегације Европске уније и сами произвођачи.„Ја живим у Кривој Реци, лепом, богатом и густо насељеном селу где се људи искључиво баве пољопривредом, углавном сточарством. Производи се млеко, сир и кајмак. Ја сам један од мањих произвођача млека. Хвала општини Чајетина и Екоаграру што су препознали потребу мог села и изградили млекару. Она је спас за нас мале произвођаче“, каже Николија Ивановић.

Кооперанти млекаре су домаћинства која имају између три и осам крава. У палети производа су тренутно сир и кајмак, и не могу се наћи у слободној продаји, већ се дистрибуирају одабраним угоститељским објектима на Златибору. Општина Чајетина одлучила је да се укључи у овај пројекат како би поред туризма оснажила и пољопривреду као основе развоја општине.

„Оно што је изненадило све нас је оволико интересовање. Нико не очекује да ће нешто лоше да ради, очекује се увек најбоље, али морам да признам да баш овако нисмо очекивали јер на самом старту после два месеца смо дошли у ситуацију да не можемо да подмиримо све потребе тржишта и све захтеве наших купаца тако да смо принуђени да константно подижемо количине млека које откупљујемо и врло могуће да ћемо током године инвестирати у проширење капацитета млекаре, самог објекта и набавку опреме“, поручује Владимир Бојовић, директор Екоаграра и менаџер пројекта.

Представници Делегације Европске уније веома су задовољни реализацијом овог пројекта и истичу да одражава прави дух прекограничне сарадње као и да на најбољи начин остварује оно што је људима потребно. Представник делегације Штефан Хрудовин најавио је и нови пројекат из претприступних фондова укупне вредности 25 милиона евра који ће од марта трајати три године, а могу аплицирати локалне самопураве, мала и средња предузећа из општина у региону.Завршна конференција

 

zlatka.jpg