Пољопривредни стручњаци из Словеније у посети Златибору

У организацији Еколошког друштва Драгачево и Удружења пољопривредника Драгачева из Гуче, од 20. до 23. септембра 2018. године на стручној посети Шумадији и западној Србији, боравила је група од 43 пољопривредна стручњака из Пољопривредно – шумарског завода Цеље у Словенији. Посета пољопривредних стручака Златибору, реализована је у сарадњи са Општином Чајетина и Златиборским Еко Аграром.

Првог дана посете, гости из Словеније су посетили произвођаче воћа (јабука, шљива, трешња, купина) и ракије од разних врста воћа и поврћа у околини Чачка  а другог дана, посете су организоване произвођачима и прерађивачима малине и другог воћа у Ариљу и Ивањици и производњи Агро – угља и Био – угља у Драгачеву, док је трећег дана на програму била посета Златибору и Националном парку Тара а последњег,  четвртог дана посета Гучи, где је група имала и организован смештај са традиционалном српском храном и најбољим трубачима.

Пољопривредно – шумарског завода Цеље  послује у једанаест административних јединица и четрдесет општина, између аустријске и хрватске границе, која област обухвата 192.475 ха земљишта, од чега је 80.305 ха пољопривредних и 89.762 ха шумског земљишта. На 87% земљишта, намењено је за пољопривредне активности, које се налази у отежаним областима рада, што захтева посебне услове рада у пољопривреди и прилагођене саветодавне мере. На овом подручју  има 15.100 пољопривредних газдинстава, од којих 10.539 газдинстава подноси пријаве за директна плаћања.

У Заводу Цеље има 48 запослених у Одељењу за пољопривредно саветовање а 41 запослених ради  у Одељењу за сточарство  у 11 испостава Завода. У Оделењу за пољопривредно саветодавање,  пољопривредницима помажу 11 специјалиста у разним областима: сточарство, пашњаци и ливаде, поврће и украсно биље, органска пољопривреда, хмељарство, економика пољопривреде, рурални развој, заштита биља, правни савети, пољопривредна породица и развој допунских делатности на пољопривредним газдинствима.

Пољопривредни саветници нуде пољопривредницима: технолошко саветовање,  спроводе разне обуке,  помажу  у изради најразличитијих конкурса и пословних планова како би помогли пољопривредницима у спровођењу широког спектра мера аграрне политике, помажу у организовању и раду организација произвођача и других облика производног и интересног удруживања пољопривредника и учествују  у различитим пројектима руралног развоја на локалном нивоу и међународних пројеката.

Сарадници из Одељења за сточарство спроводе контролу производње у сточарству, узгој, педигре и репродукције говеда, приплодних говеда и свиња на подручју Завода, као и селекцију оваца и коза  на подручју источне  Словеније.
 

zlatka.jpg