Почетак радова на изградњи мини млекаре у Кривој Реци

Крајем новембра завршена је процедура за избор извођача радова на објекту будуће мини млекаре на сточној пијаци у Кривој Реци. Адаптацијом и доградњом постојећег објекта биће изграђени прерадни капацитети за производњу сира и кајмака, чиме ће бити створени предуслови за унапређење млекарства у златиборском крају и обезбеђен пласман за мале произвођаче који су у неповољном положају због ниске откупне цене млека. Додатну подршку за произвођаче представља и постојећа лабораторија за контролу квалитета млека. Захваљујући њој, произвођачима је омогућена услуга хемијске и микробилошке анализе, односно одређивање процента млечне масти, суве материје, протеина и лактозе у сировом млеку које ће бити откупљивано и прерађивано у мини млекари. 

Рок за завршетак радова је 5. март 2017. године, након чега ће се интензивно радити на инсталацији опреме за производњу сира и кајмака. Млекара би требало да почне са радом у мају следеће године и за почетак да запосли 3 радника. Укупан капацитет мини млекаре је 3 000 литара, тако да ће млекара производити око 200 кг кајмака и 300 кг сира дневно. Како би се осигурао пласман ових традиционалних производа, планирано је да се иницирају преговори и организују пословни сусрети са хотелима и ресторанима са подручја Златиборског округа, који ће у своју гастрономску понуду моћи да укључе праве златиборске традиционалне производе. 

Радови за које је општина Чајетина потписала уговор са фирмом "Грађевинар" финансирају се средствима Европске уније, кроз пројекат "Од млека са наших планина". Овај пројекат Општина Чајетина и "Златиборски Еко Аграр" спроводе у партнерству са опшитнама Плав и Андријевица из Црне Горе. 


 

 

 

zlatka.jpg