Одржан други агро дан за пољопривреднике општине Чајетина

 

Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски еко аграр“ организовало је скуп за пољопривреднике Агро дан где је представљен програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја уз две панел дискусије о воћарској и сточарској производњи.

Из буџета општине Чајетина ове године биће издвојено 25 милиона динара за спровођење програма подршке пољопривредницима. У складу са Стратегијом за развој пољопривреде, Екоаграр је задржао већину мера из прошле године, када је поднето 650 захтева за субвенције. Новина је да ће се програм реализовати кроз неколико конкурса од месец дана, а први је почео од првог априла. Ове године се паузира са мером подстицаја остављања женских грла кроз набавку сточне хране јер ће сва остављена женска телад из ове и прошле године бити предмет подстицаја следеће године.

У оквиру панел дискусије о воћарству, највише се говорило о малини и закључак стручњака је да се не одустаје од производње овог воћа. Претходна година је била тешка, како због цене, манипулације са информацијама о квалитету и потражњи, кишне сезоне која може оставити на засаде и у овој години, ако се малињаци не буду одржавали и обрађивали.

На теми сточарства представљен је пројекат налажења могућности за унапређење економичности на фармама оваца и коза у Западној Србији који спроводи Институт за крмно биље Крушевац.

Пољопривреднике је поздравио председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекавши да је пољопривреда будућност Србије и поновио план о формирању модерне верзије задруге у виду агроиндистријског центра.

 

zlatka.jpg