Какав је квалитет хране на златиборским пашњацима?

У оквиру редовних активности пројекта ОД МЛЕКА СА НАШИХ ПЛАНИНА, у Кривој Реци  организован је дводневни тренинг за добављаче млекаре Наша Златка. Тема првог тренинга била је исхрана крава и јуница намењених производњи млека, што је од изузетне важности за постизање бољих резултата у узгоју говеда намењених млечном правцу производње.

Поред запослених у Злтиборском Еко аграру, који свакодневно раде са фармерима и пружају  подршку и саветодавне услуге у области унапређења пољопривредне производње, на тренингу су излагали и представници Института за крмно биље из Крушевца и ветеринарске станице Дими-вет из Мачката.

За пољопривреднике је од посебног значаја било то што су током тренинга, Др Зоран Лугић и Владимир Зорнић из Института у Крушевцу, представили своје резултате анализа хранива које су урађене на Институту присутним пољопривредницима у склопу планираних пројектних активности. Уз резултате анализа, учесници тренинга су добили и конкретне препоруке у вези са мерама које треба да предузму како би квалитет хране коју производе био на задовољавајућем нивоу. Уз адекватне препоруке дати су и савети о бољем коришћењу природних ресурса, оплемењивањем травних површина и производњом веће и квалитетније крме са ливада, ораница и пашњака.

Други дан тренинга био је посвећен утицају  исхране на плодност крава и јуница намењених млечном правцу производње и отварању тема које су везане за конкретне проблеме на терену. Један од главних саговорника и предавача на ову тему био је  Дубравко Гудурић, из ветеринарске станице Дими-вет из Мачката. Пољопривредници су износили своје проблеме са којима се суочавају у узгоју, где су са предавачем и присутним лицима из струке отворили теме којима би се требало бавити, а које би у будуће допринеле разрешењу дела проблема са којима се одгајивачи суочавају.

Оваква предавања имају велики значај, јер појединици добијају прилику не само да изнесу своје проблеме и потраже решења, већ и да у дискусији са осталимим учесницима, размене искуства и информације, што иначе не би могли да нема  оваквих окупљања.

zlatka.jpg