Пројекат

Званично отворена млекара „Наша Златка“

Уз присуство челника Општине Чајетина, представника Европске Уније, као и Министарства пољопривреде и Министарства за евроинтеграције, у Кривој Реци званично је отворена млекара „Наша Златка„.

Сир и кајмак, који ће се производити у новоизграђеној млекари, првобитно ће се дистрибуирати у посебно одређене ресторане и хотеле. Председник Општине, Милан Стаматовић, захвалио се Европској Унији, истичући да овакви пројекти заустављају одлив становништва из сеоских месних заједница.

Ускоро отварање мини млекаре

Грађевински радови  и инсталација опреме у мини млекари Наша Златка  налазе се у завршној фази. Општина Чајетина је уз финансијску подршку Европске Уније кроз пројекат Од млека са наших планина,  успела да реконструише и догради објекат  који се налази у саставу сточне пијаце у Кривој Реци. 

Почетак радова на изградњи мини млекаре у Кривој Реци

Крајем новембра завршена је процедура за избор извођача радова на објекту будуће мини млекаре на сточној пијаци у Кривој Реци. Адаптацијом и доградњом постојећег објекта биће изграђени прерадни капацитети за производњу сира и кајмака, чиме ће бити створени предуслови за унапређење млекарства у златиборском крају и обезбеђен пласман за мале произвођаче који су у неповољном положају због ниске откупне цене млека.

Свечана додела уговора

У петак, 18. новембра 2016. године, општини Чајетина и "Златиборском Еко Аграру" свечано је уручен уговор о додели бесповратних средстава за реализацију пројекта "Од млека са наших планина". Заједнички технички секретаријат Програма је,  уз подршку Министрства иностраних послова Црне Горе и Канцеларије за ЕУ интеграције Републике Србије,  у хотелу Рамада у Подгорици организовао свечану церемонију доделе уговора  за кориснике укупно 5 пројеката, колико их је одобрено у последњем позиву. Од 139 предатих пројеката у оквиру 3.

Почетна конференција пројекта "Од млека са наших планина"

7.11.2016. године у Плаву је одржана почетна конференција Пројекта ,,Од млека са наших планина''. На конференцију су, поред пројектних тимова из Србије и Црне Горе, присуствовали пољопривредни произвођачи из Плава, Андријевице, Чајетине, представници Заједничког техничког секретаријата за прекограничну сарадњу Србија-Црна Гора, представници општинске управе општине Плав.

Први састанак заједничког пројектног тима

Пројектни тимови из Чајетине и Плава, задужени за спровођење пројекта FROM HILLS TO DAIRIES, одржали су први заједнички састанак 4.10.2016. године у општини Плав. Састанак је организован са циљем да се на почетку размене актуелене информације, усагласе наредни кораци и размотре сви аспекти везани за динамику реализације планираних активности пројекта.

Нова шанса за сектор млекарства у Златиборском округу

Општина Чајетина и Златиборски Еко Аграр започели су почетком септембра реализацију пројекта FROM HILLS TO DAIRIES, који има за циљ јачање сектора производње млека кроз подршку малим произвођачима. Пројекат се финансира у оквиру програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора и спроводи се у партнерству са општинама Плав и Андријевица из Црне Горе.  

Сакупљач садржаја